Home Kölcseyre emlékeztek szülőfalujában

Kölcseyre emlékeztek szülőfalujában

Kölcseyre emlékeztek szülőfalujában

Nagy Csongor szatmári színművész szavalatával vette kezdetét az idei Kölcsey-megemlékezés Sződemeteren augusztus 9-én, majd Rácz Ervin Lajos, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület generális direktora és Nagy Tibor zilahi római katolikus plébános, a Szilágysomlyói Római Katolikus Esperesi Kerület esperese fogalmazott meg igei üzenetet és imádkozott.

Rácz Ervin Lajos a Mt 12,46-50 igeszakasz alapján hirdette Isten igéjét. Isten azt szeretné, ha boldogok lennénk, ezért hirdet evangéliumot. Ha a mindennapokat úgy tudjuk elfogadni, mint amit Isten kegyelméből kaptunk ajándékba, akkor a szívünk hálával telik meg. A felolvasott történetben is ott vannak azok, akik hálásak Jézusnak. Ő szól hozzájuk, tanítja őket. Körbeveszik, mert szükségük van az isteni kegyelemre. De ezeknek az embereknek a szívében jelen van a szégyen és a félelemérzet, ami eltakarja a hála és a kegyelem érzetét. Jézus ki akarja őket hozni ebből az állapotból, hisz a szeretet kiűzi a félelmet. „Nem a félelem lelkét adta neked sem és nekem sem az Isten” – bátorította a hallgatóságot a lelkész.

Nagy Tibor plébános felelevenítette, hogy a magyar nép elsőként lett a világon Mária népe, ezért ez alkalommal is a Boldogságos Szűzanya oltalmába ajánlotta nemzetünket. „Esedezve kérünk, terjeszd ki hatalmas oltalmadat küzdő és szenvedő népünk fölé! Adj világosságot, hogy amikor az emberiség és az egyház történetében nagy változások zajlanak, felismerhessük és követhessük szent akaratodat! Védelmezd egész népünket, amely magát teljesen neked ajánlja” – fohászkodott a plébános.  

Pótápi Árpád János, Magyarország Kormányának nemzetpolitikáért felelős államtitkára megköszönte, hogy az itt élők példát mutatnak kitartásból és a magyarsághoz való ragaszkodásból. „Ma nemcsak a költőre emlékezünk, hanem a hazafira. Arra a Kölcseyre, aki hitt nemzetének felemelkedésében. Arra a politikusra, aki Szatmár vármegye követeként megmutatta, hogy nekünk, magunknak kell cselekednünk a szülőföldünkért, a hazánkért” – hívta fel a figyelmet a politikus.

Üdvözlőbeszédet mondott Marian Gheorghe sződemeteri polgármester, Simon Előd, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja, Nagy Szabolcs RMDSZ-es parlamenti képviselő és Czumbil Bernadett, a Tasnádi Ady-Kölcsey Kulturális Egyesület részéről.

Előadást tartott dr. Onder Csaba kutatóprofesszor, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem professzora. Ünnepi műsorral szolgáltak a Szamos Diákirodalmi Kör tagjai, Rácz Kitti és a tasnádi Hepehupa néptáncegyüttes tagjai.

Pakulár István tasnádi lelkipásztor záróbeszédében elmondta, hogy minden évben az ünnepség megszervezése során igyekeznek megidézni Kölcsey szellemiségét ott, ahol született, ahol megkeresztelték és ahol immár 5 éve egy emlékéhez méltó kiállítással is adózhatnak nagysága előtt. „Kölcsey Ferenc öröksége túlmutat a hétköznapiságon, a mindennapi harcainkon, hiszen bár ő maga is megvívta ezeket a harcokat, tudta és át is adta, hogy hogyan válhat az ember emberré. Hogyan válhat egy embertelen világban azzá, akinek az Isten teremtette a hit, a nemzet és a haza szolgálatában” – mondta a lelkész.

A program a Tasnádi Ady-Kölcsey Kulturális Egyesület és a Sződemeteri Református Egyházközség társszervezésében valósult meg. A református templomban ezúttal is megtekinthető volt az egyház korabeli anyakönyve, melyben bejegyezték Kölcsey keresztelését. Az ünnepség koszorúzással és nemzeti imánk eléneklésével zárult.

Bejegyzés: Sebestyén

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük