Home Aki énekel, kétszeresen imádkozik

Aki énekel, kétszeresen imádkozik

Aki énekel, kétszeresen imádkozik

Nagykároly új református templomában szervezték meg a nyár első vasárnapján az egyházmegyei kórustalálkozót, melyen négy gyülekezet képviseltette magát. Az impozáns, modern templomban felcsendülő énekek és Nagy Norbert nyírmártonfalvi református lelkész orgonajátékának lágy dallami egyedi élményt nyújtottak a jelenlevőknek.

A kórusok seregszemléjét megelőzően a gyülekezet Erdős Csaba egyházmegyei főjegyző igehirdetését hallgathatta meg, aki a Zsoltárok 68,5 igeszakaszt olvasta fel. Az igevers énekre való felszólítással kezdődött, hiszen jó néha az emberi érzéseket dallam formájában is kifejezni. „Amikor Istennek énekelünk, akkor tulajdonképpen hálánkat, szeretetünket, tiszteletünket szoktuk kifejezni” – mondta a lelkész. Fontos kihangsúlyozni, hogy Istennek énekeljünk, mert az ember hajlamos arra, hogy önmagát vagy éppen a másik embert magasztalja, és gyakran elfelejti Istent dicsőíteni.

A vendégeket Tolnay István esperes, házigazda lelkész köszöntötte, aki emlékeztetett: könnyű olyan kórusban énekelni, ahol fizetséggel viszonozzák a kórustagok szorgalmát. Az egyházi kórusokat Isten igéje és a lelkesedés motiválja, hisz jó együtt lenni és énekelni. Ezeknek a kórusoknak a szolgálata éppen ezért egy komoly többlettel rendelkezik.

Nagy Róbert, a Nagykárolyi Református Egyházmegye zenei előadója elmondta: számos lehetőség van életünk során arra, hogy meglássuk, Isten hatalmas keze tartott meg minket. Van miért dicsérni, van miért áldani a mindenség Urát. A kórusok kiértékelése során megjegyezte: áldott alkalom volt, amelyen gyönyörűi énekek hangoztak el. Örömmel nyugtázta, hogy nemcsak az idősebb korosztályból, hanem már kamaszkorúak is jelen vannak a kórusokban. Ez biztató jel arra nézve, hogy a jövőben is lesz utánpótlás. Lőrincz Szilveszter tanár úr elmondta, hogy egy-egy ilyen találkozó alkalmával rengeteget tanulhatnak a kórusok egymástól. Barátságok születhetnek, egyfajta közösségépítő szerepük is van a kórustalálkozóknak. Ezek az énekkarok rengeteget fejlődtek az elmúlt évek során önmagukhoz képest is, és egyáltalán. „Aki énekel, az kétszeresen imádkozik, aki pedig kórusban imádkozik, az százszorosan imádkozik” – jegyezte meg a karnagy.  Gratulált minden kórusnak és karvezetőnek az igényes műválasztásokért és a felkészülésért. Reményét fejezte ki, hogy a következő kórustalálkozón több énekkar fog majd részt venni.

A kórustalálkozón jelen voltak Ákosról, Bogdándról, Nagykároly-Kertvárosból és Szaniszlóról. A kórusok három éneket adtak elő és csatlakoztak az összkari mű bemutatásához, mely a Tarts meg Urunk szent igédben című ének volt. A változatos kórusművek elhangzását követően nemzeti imánk zendült fel, majd pedig szeretetvendégségre invitálták az énekkarok tagjait. Az esemény megvalósulását a Nagykárolyi Református Egyházmegye, a Nagykároly-kertvárosi Református Egyházközség, az Alconor Company és egy nevét elhallgatni kívánó magánszemély támogatta.

Bejegyzés: Sebestyén

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük