Home Szentháromság

Szentháromság

26 máj

Szentháromság

„Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent és akit elküldtél, a Jézus Krisztust.” Jn 17,3

Ez az igevers Jézus főpapi imájából származik, amelyet közvetlenül a szenvedése előtt mondott el. Az örök élet titkát tárja fel előttünk: a megismerésre épülő kapcsolatot az egyedül igaz Istennel és Jézus Krisztussal, akit Isten küldött.

Kicsoda Isten? Az Apostoli Hitvallásban naponként imádkozzuk: „Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában… Hiszek Jézus Krisztusban, Isten egyszülött fiában… Hiszek Szentlélekben…” Ez a három személy ugyanazon isteni lényegben osztozik, így nem három istenről, hanem egyetlen Istenről van szó. A keresztyén teológia évszázadokon át dolgozott a Szentháromság megértésén és megfogalmazásán. A niceai zsinaton (325) és a konstantinápolyi zsinaton (381) rögzítették a hitvallást, amely megerősítette a Szentháromság tanítását.

Az atya a teremtés, fenntartás és gondviselés forrása. A Bibliában gyakran mint a világmindenség teremtője és fenntartója jelenik meg. A fiú az Ige, aki testté lett, hogy megváltsa az emberiséget. Jézus Krisztus teljesen Isten és teljesen ember. A Szentlélek a vigasztaló, segítő és tanácsadó, aki jelen van a hívők életében. A Szentlélek munkája által történik a megszentelődés és a lelki ajándékok kiáradása.

Az igaz Isten az, aki mindent teremtett, aki önmaga áldozatával megváltott, és aki közöttünk mindig jelen van. Ámen.

Teremtő Istenem, gondviselésedben őrizz engem, szent Fiad által válts meg engem, szent Lelked által vezess engem. Ámen.

Sebestyén Elek Előd