Home Jó ütemben halad a börvelyi református templom felújítása

Jó ütemben halad a börvelyi református templom felújítása

Jó ütemben halad a börvelyi református templom felújítása

Az 1802-1806 között épült börvelyi református templom külső felújításán dolgoznak a Tarr Rag Bau Építővállalat munkatársai. Tavaly, 2022-ben történt meg a templombelső renoválása. Az idén, 2023-ban zajlik a külső felújítás, ami valószínűleg 2024-ig is elhúzódik. A vakolatot korábban leverték, 3 teljes nyarat száradtak a falak. Most vannak a visszavakolás fázisában – tudtuk meg az egyházközség lelkipásztorától, Kátai Tibortól.

Szeptember utolsó hetében kezdték a munkálatot. Jelen pillanatban visszavakolják, amit levertek ezelőtt két és fél évvel olyan 3-4 méteres magasságig. Lélegző vakolattal dolgozzák vissza a falat. Így az a későbbiekben, ha esetleg valami nedvesség még benne maradt, ki tud száradni. A templom 220 éves épület, a falak vastagok. Olyan három hét amíg ezt a munkafázist elvégzik. A díszeket helyreállítják az alapnál, utána hagyják az egész vakolatot száradni körülbelül 2 hetet. A következő lépés novemberben a templomhajónak a felállványozása lesz egészen 8 méter 40 centi magasságig, ráhúznak majd egy tincset és végül lefestik. Ezzel előreláthatólag november végére, december elejére végezni fognak. Hátra lesz még a templom tornya, annak az állványozása, tincselése és festése. Erre az anyagi fedezet még nincs meg. Jövő évre tervezik ezt.  A templom tavalyi belső vakolása 250000 lej volt, ez a mostani pedig 200000 lej. A templomtorony pedig 100000 lejbe fog előreláthatólag kerülni.

A templom külső felújításához az egyházközség támogatást kapott a Román Vallásügyi Államtitkárságtól 150000 lej értékben, ezenkívül a munkálatot támogatja a Börvelyi Polgármesteri Hivatal 21000 lejjel, Hollandiából a Kelet-Európai Bizottság  pedig 5000 euróval járul hozzá a munkálatok megvalósításához. Ezt egészíti ki a gyülekezeti tagok adománya, melynek gyűjtése folyamatban van. „Köszönetet mondok mindazoknak, akik támogatták a felújítást. Reméljük, hogy jövő nyárra átadhatjuk a teljesen felújított templomot” – nyilatkozta a lelkész.

Bejegyzés: Sebestyén

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük