Home Megújul a börvelyi templom beltere

Megújul a börvelyi templom beltere

Megújul a börvelyi templom beltere

A vallásügyi államtitkárság, a helyi önkormányzat és az adakozókedvű hívek jóvoltából felújítják a börvelyi református templomot. Már dolgozik az istenházában a kivitelező cég munkacsoportja.

Kátai Tibor lelkipásztor elmondta, hogy a múlt héten kiszedték a padokat és felszedték a padlót borító kőlapokat, ugyanis a templombelső járószintje helyenként jelentősen megsüllyedt, így egyenletlenné vált. „Közel húsz centiméternyi töltött talajt is felszedtünk, így megközelítettük az eredeti járószintet, amelyet több mint 200 éve használtak. Ezt jól mutatja az befalazott, boltíves ajtó is, amely a levert vakolat alól bukkant elő. Valamikor ott is lehetett egy bejárat, az orgona karzata alatti részen” – mesélt a felfedezésről a lelkész. 
A felszedett padló alatt, a templom mintegy felét 100-150 éves téglák borították, amelyeket habarccsal ragasztottak egymáshoz az építő elődök. A bontás során nem látták értelmét ennek a bolygatását, mivel az épület nem szerepel a műemlékvédelmi besorolásban. Azt tudjuk a korabeli feljegyzésekből, hogy hívek a régi, katolikus templom helyén 1802 és 1806 között új, református imahelyet építettek.
Kiss Sándor egykori segédlelkész, aki 1896-ban két részben közölte a börvelyi református egyház történetét a Debreceni Protestáns Lapban ezt írja: „A börvelyi református templom építését 1806-ban fejezték be. Hajója sokszögű szentéjjel zárul, a hajóhoz csatlakozó tornyát óra díszíti és gömbös sisak fedi. A külső homlokzat díszítése egyszerű, felül a vakolatból kialakított pillérek váltakoznak félköríves oszlopokkal. Az oldalbejárat előtt oszlopcsarnok áll. A szószéket kőből faragták, az egyszerűen kiképzett korona fából készült. Egyszerű boltozatát egymást követő árkádok tagolják.”

A cikk folytatása a frissujsag.ro honlapon olvasható.

Bejegyzés: Sebestyén

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük