Home Isten beteljesíti ígéreteit

Isten beteljesíti ígéreteit

11 Júl

Isten beteljesíti ígéreteit

„Az első hónap tizedikén jött ki a nép a Jordánból, és tábort ütött Gilgálban, Jerikó keleti határán.” (Józsué 4,19)

Az egyiptomi szolgaságból Mózes vezette ki Izráel népét. Negyven évi vándorlás után érkeztek meg az ígéret földjének, Kánaánnak határához. Oda azonban Mózes utóda, Józsué vezette be a választott népet.

A tejjel és mézzel folyó gazdag országba való megérkezést a Jordánon való átkeléstől lehet számitani. A nap megjelölése is arra mutat, hogy milyen fontos ez az esemény. Vége lett a negyven évig tartó nehéz utazásnak, sok megpróbáltatásnak, és beteljesedett Isten ígérete. A sok csüggedésre, hitetlenkedő kételkedésre a megérkezés, az Istenben való bizalom és hit megerősítését is szolgálja. Jerikó közelében, Gilgálban táboroztak le a megérkezettek. Ennek az eseménynek örökkévaló emléket állítottak. Amikor Isten csodálatos cselekedete által a bevonulók előtt kiszárította a Jordán vizét, Józsué parancsára minden törzs egy-egy követ vett fel és hozott magával a Jordán medréből, és ezekből a kövekből épített oszlopot a csodálatos megérkezés emlékére Gilgálban és a Jordán közepén is. Ha Isten kerülő utakon és hosszú éveken keresztül is vezette népét, mégis bevitte az Ígéret földjére. A felállított oszlop is a hála mellett bizonyság Isten ígéreteinek valóságáról. Sokszor nekünk is több ideig várnunk kell Isten kijelentéseinek beteljesedésére.

Ez a történet is bizonyítja, hogy Isten szavának igaz kijelentéséből semmi el nem marad. Ha Isten sokáig próbára is teszi türelmünket, a benne bízók, az igaz hitben nem ingadozók megtapasztalják Isten ígéreteinek valóságát. Ámen.

Gondviselő, jó Atyánk! Köszönjük, hogy kegyelmedből vigyázol ránk és minden ígéretedet beteljesíted. Kérünk, türelemmel ajándékozz meg minket! Szent neved áldott legyen! Ámen.

Sebestyén Elek Előd