Home Hét bő és hét szűk esztendő

Hét bő és hét szűk esztendő

06 Sze

Hét bő és hét szűk esztendő

„Ímé, hét esztendő jő, és nagy bőség lesz egész Égyiptomban. Azok után pedig következik az éhség hét esztendeje, s minden bőséget elfelejtenek Égyiptom földén, és megemészti az éhség a földet.” (1Móz 41,29-30)

Bizonyára sokan ismerik Jean de La Fointene-nek A tücsök és a hangya című meséjét. A tücsök egész nyáron muzsikált, miközben a hangya szorgalmasan gyűjtögetett. Télen a hangyának volt mit ennie, a tücsöknek azonban nem, ezért hozzá fordult elemózsiáért. Éljünk a mának? Amit keresünk, éljük föl azonnal? Ha nincs kedvünk, hagyjuk abba a munkát? Dolgozzunk szorgalmasan? Érdemes a szűkös időkre tartalékolni? Sok kérdés vetődhet fel a mese kapcsán, ugyanúgy ahogy a fáraó álmának története is mindannyiunk számára különösen fontos és aktuális üzentet fogalmaz meg.

A fáraó első álmában hét kövér és hét sovány tehén jött elő a Nílusból. A második álomképben hét telt búzakalászt lenyel hét sovány. József megfejti a fáraó álmát. Nagyon egyszerűen magyarázza: hét bő esztendőt hét szűk esztendő fog követni. Jótanácsot is ad a fáraónak: igyekezzen minél több gabonát tartalékolni az ínséges évekre.

A bizonytalan mindennapok, a gazdaság lelassulása ma sokakat gondolkodóba ejt afelől, hogy meddig tartanak a bőséges esztendők. Talán már sokan a saját bőrükön érzik, hogy elérkezett a hét szűkös esztendő”. Váratlanul ért ez? Fel vagyunk rá készülve? Ki tudjuk-e kerülni? Sajnos az a tapasztalat, hogy sokan vannak, akik a bőséges esztendőben sem tudják jól beosztani azt, amijük van. Élnek a jólétnek, sokszor hitelből. Ám ezeknél mégis fontosabb kérdés, hogy milyen lelki tartalékaink vannak. Milyen erős a hited? Milyen erős a szereteted? Milyen erős a kitartásod? Milyen erős a türelmed? Fel vagy-e készülve arra, hogy jöhetnek olyan napok, melyeknek terhe alatt lelkileg összeroskadhatsz? Elő tudod-e venni ilyenkor azt a sok bibliai igét, amivel Isten már olyan sokszor üzent a „bő esztendőkben”? Ne csak gazdaságilag készüljünk a szűkös évekre! Legyenek bőven lelki tartalékaink! Gyűjts ma hitet! Gyűjts ma szeretetet! Gyűjts ma békét! Gyűjts ma alázatot! Gyűjts ma erőt! Ámen.

Kegyelmes Istenem! Olyan jó, hogy teljes biztonságban érezhetem magam a te kezedben. Tudom, bármi történjen is, te mindig vigyázol rám, ezért nem félek semmitől. Segíts, hogy ma táplálkozzak gazdagon a te Igéddel! Segíts, hogy ma kulcsoljam össze a kezem imádkozni! Segíts, hogy ma legyen tele a szívem szeretettel! Segíts, hogy ma tegyek jót másokkal! Segíts, hogy erős kő legyek egyházad hatalmas várában! Ámen.

Sebestyén Elek Előd