Home "Szeretek új gyülekezeteket megismerni" – beszélgetés a börvelyi legátussal

"Szeretek új gyülekezeteket megismerni" – beszélgetés a börvelyi legátussal

"Szeretek új gyülekezeteket megismerni" – beszélgetés a börvelyi legátussal

Ma már elég kevés gyülekezetbe jut ünnepi legátus, mivel jóval kevesebb teológus tanul a teológián, mint évekkel ezelőtt. Börvely, egyházmegyénk egyik olyan gyülekezte, ahova azonban húsvétkor is érkezett teológus. Gál Ervint, az ünnepi legátust kérdeztük tanulmányairól és börvelyi élményeiről.

– Hol végezted a középiskolát?

– A középiskolát Hajdúszoboszlón végeztem a Hőgyes Endre Gimnáziumban. Nyelvi előkészítős osztályba jártam, és csak 13-ik osztály után érettségiztünk.

– Miért választottad a teológiát? 

– Ez a döntés nem egyik napról a másikra született meg bennem. Már vallásórás koromban megfogalmazódott ez a vágy bennem. Régi lelkipásztoromra, néhai Péli Sándorra nagy tisztelettel néztem fel, és már akkor elhatároztam, hogy teológiára felvételizek. Nagyon vonzott ez a pálya, és ez folyamatosan megerősödött bennem. Persze, voltak korszakaim, amikor egy kicsit elnyomták ezt bennem, mint például Magyarországon. Ilyenkor megkérdőjeleződött számomra, de túl tudtam tenni ezen magam, és megújult lelkesedéssel felvételiztem a teológiára.

– Mivel közel voltál Debrecenhez, nem fordult meg a fejedben az, hogy oda felvételizz?

– De igen, azonban szembesültem a magyarországi mentalitással, és ezek után egyre inkább megerősödött bennem, hogy itt szeretnék lelkipásztorként tevékenykedni. Mindenképpen hazahúzott a szívem.

– Milyen ott a mentalitás, mi az, ami annyira rossz benne, hogy az emberek visszavágynak ide, Erdélybe?

– Nem úgy fogalmaznék, hogy rossz, hanem inkább úgy, hogy nyugatabbra van tőlünk. Ez a nyugati mentalitás Magyarországot jobban betudta kebelezni, és ott ez érződik. Szerintem különbség van egy romániai magyar család vendégszeretetében és egy magyarországi család vendégszeretetében. Hála Istennek, ott is vannak pozitív példák. Vannak barátaim, pedagógusaim, akikkel tartom a kapcsolatot. Én is megyek hozzájuk, ők is jönnek hozzám. Nagy általánosságban viszont azt mondhatom, hogy távolságtartóbbak, mint az itthoni emberek.

– Hogy érzed magad Börvelyben? Jártál-e már régebben itt?

– Nem, soha nem jártam még itt. Mindenképp vágytam jönni legációba. Nagyon szeretek idegen helyekre menni és új lelkészcsaládokkal megismerkedni. Sok tapasztalatra lehet így szert tenni. Jó belelátni abba, hogy hogyan is működnek a dolgok. Az adott lelkész építő jellegű kritikával is eltud látni, ami a jövőben nagyon hasznos lehet.

– Hol voltál eddig legációban?

Karácsonykor Hosszúmezőn, Máramaros megyében voltam. Ott is pozitív élményekkel gazdagodtam, ugyanúgy, mint itt Börvelyben. Nagyon mély beszélgetések tudnak kialakulni, közvetleneknek ismertem meg a lelkipásztorokat is.

Bejegyzés: Sebestyén

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük