Home A szaniszlói református templom története

A szaniszlói református templom története

A szaniszlói református templom története

A templom pontos építési ideje ismeretlen. Tudni lehet azonban azt, hogy a község 1374-ben telepítetett be BATHORY ZANISZLÓ által, kitől nevét is kapta. Feltehető, hogy a következő években, vagy évtizedekben, bizonyára 1400-ig a templom is felépült.

Minthogy az itt élő egész lakosság a reformáció századának második felében, az 1550-1570 közötti években reformátussá lett, a templom is az ő használatukba és tulajdonukba ment át, és van is azóta állandóan.

Az utóbbi 140 év alatt – korábbi feljegyzések nincsenek – a templomban végzett nagyobb változtatások, illetve javítások a következők voltak:

– 1834-ben földrengés pusztított a községben, amikor a római katolikus templom tornya is ledőlt. Azért, hogy egy bekövetkező újabb katasztrófától óvják a templomot, annak magas faláról leszedtek egy ölet, s ebből a téglából raktak a templom fala mellé hat támaszoszlopot, melyek ma is megvannak.

– 1869-ben tornyot építetek: addig falábon álltak a harangok.

– 1898-ban a torony és a templom külseje renováltatott.

– 1904-ben közadakozásból orgonát készítetett a gyülekezet, s ezzel megszűnt a régi diktálás utáni éneklés.

– 1942-ben kívül-belül kisebb javításokat végeztek: lemeszelték a falakat.

– 1946-ban nagyszabású belső renoválás történt, melynek során új mennyezet készült, mozaik lapokat raktak, kifestették és más kisebb munkálatokat végeztek közadakozásból.

– 1950-ben a torony és templomtető festését, a fal leverését, vakolását, meszelést oldotta meg a gyülekezet részben közadakozásból, nagyobb részt  pedig az eladott homokföldek árából.

– 1955-ben vihar által megrongált tornyot kellett helyreállítani, új faszerkezettel ellátni, festeni, ugyanakkor villámhárítót is szereltek.

– 1964-ben vezettette be a gyülekezet közadakozásból a villanyt a templomba.

–  1972-ben végezték a legnagyobb méretű és legsikerültebb külső renoválást, amikor is a tornyot, templom tetőt, javították, lefestették, új gömböt tettek a toronyra, a villámhárító drótját kicserélték, a falak régi vakolását leverték. A gyülekezet tagjai ezeket a munkákat lelkiismeretesen végezték el. Helybeli mesterek időtálló nemes vakolással, festéssel megújították, széppé tették a templomot. Mindez közadakozásból, s a gyülekezet buzgó segítségével és munkájával ment végbe.

– 2013-ban teljes felújításon esett át a templom külseje, és ennek során új színbe is öltözött a templom.

[Best_Wordpress_Gallery gallery_type=”thumbnails” theme_id=”1″ gallery_id=”20″ sort_by=”order” image_column_number=”2″ images_per_page=”30″ image_title=”undefined” image_enable_page=”1″ thumb_width=”300″ thumb_height=”300″ popup_width=”800″ popup_height=”500″ popup_effect=”none” popup_interval=”5″ popup_enable_filmstrip=”1″ popup_filmstrip_height=”70″ popup_enable_ctrl_btn=”1″ popup_enable_fullscreen=”1″ popup_enable_comment=”1″ popup_enable_facebook=”1″ popup_enable_twitter=”1″ popup_enable_google=”1″ watermark_type=”none” watermark_link=”0″]

Bejegyzés: Sebestyén

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük