Home Kitekintő: Krasznaszentmiklós

Kitekintő: Krasznaszentmiklós

Kitekintő: Krasznaszentmiklós

Krasznaszentmiklós Nagykárolytól néhány kilométerre található. A falu 1417  előtt a Szentmiklósi nemzetség birtoka volt. 1417-ben Báthory István és Báthory Benedek kapták meg, de volt benne részbirtoka a Drágfi, Szénási, Malomvizi, Kenderes, Kendefi, Kállay, Albisi, Zólyomi és az álmosdi Csire családoknak is. A XVI. században a Károlyiak is részbirtokosai voltak. A XVI. és a XVII. században a település is a szatmári várhoz tartozott. A XVIII. században a Pongrácz család, majd a Károlyiak kapnak rá királyi adományt. A XX. század század elején a településen gróf Károlyi Lajosnak van itt nagyobb birtoka. A településen valamikor kisebb vár is állott a templom környékén, de mára már nincs nyoma. Krasznaszentmiklósnak egykor nagy pusztája volt Szentmiklósi puszta is, melyet 1429-ben a Csaholyi család kapott meg. 1511-ben pedig több birtokosa is volt: Csobay Jánosné, Károlyi Zsófia, Károlyi Mihályné, Kasuly Borbála is részbirtokosa volt.

A falu nevezetességei közé tartozik a XV. században épült református templom, amelyet 1703-ban restauráltak. A gyülekezet elöljárói tervbe vették, hogy az idén felújítási munkálatot végeznek a templomon, ami nem kis feladat lesz majd a néhány tíz személyt számláló közösségnek. 

 

[Best_Wordpress_Gallery gallery_type=”thumbnails” theme_id=”1″ gallery_id=”10″ sort_by=”order” image_column_number=”2″ images_per_page=”30″ image_title=”undefined” image_enable_page=”1″ thumb_width=”300″ thumb_height=”300″ popup_width=”800″ popup_height=”500″ popup_effect=”none” popup_interval=”5″ popup_enable_filmstrip=”1″ popup_filmstrip_height=”70″ popup_enable_ctrl_btn=”1″ popup_enable_fullscreen=”1″ popup_enable_comment=”1″ popup_enable_facebook=”1″ popup_enable_twitter=”1″ popup_enable_google=”1″ watermark_type=”none” watermark_link=”0″]

Bejegyzés: Sebestyén

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük