Home Szociális segítségnyújtás a Tövisháton

Szociális segítségnyújtás a Tövisháton

Szociális segítségnyújtás a Tövisháton

Az őskeresztyén egyházban fontos szerepet töltött be a hirdetett ige mellett a diakónia. Azt az irányelvet, amit Jézus eléjük szabott be is tartották. Vagyonközösségben éltek és felkarolták az elesetteket. Megtörték a kenyeret és mindenkinek adtak abból. Egyházunk akkor tölti be igazán küldetését, ha ma is kiemelkedő szerepet játszik az igehirdetés mellett a diakóniai szolgálat. Egyházmegyénkben szép példája ennek a Oikodomos Alapítvány tevékenysége. Az alapítvány ügyvezető igazgatójától, Nagy Sándor esperestől érdeklődtünk a Tövisháton kifejtett munkájukról.

–  Mikor indult be a szociális szolgálat és milyen tevékenységekre terjed ki?

– Már 1994-ben elkezdtük ezt a szolgálatunkat, és 1996-től hivatalosan bejegyzett szervezetként tevékenykedik alapítványunk. Célcsoportunk az idősek és a gyerekek közössége. Különösen az idősekre figyelünk oda, akik nehezen mozognak és a nyugdíjuk is kicsi. Először négy falura terjedtünk ki, ám  mostmár hét településen is jelen vagyunk és segítünk. Ezek Lele és Bogdánd környéki falvak. Heti öt alkalommal meleg ételt biztosítunk a rászorulóknak. Kilenc alkalmazottal dolgozunk és két jármű áll a rendelkezésünkre. Ám nemcsak a konyhán vannak alkalmazottaink. Szociális munkás is dolgozik az alapítványnál, aki rendszeresen meglátogatja az időseket, betegeket. Biztosítja a vérnyomás- és cukorszint mérést. Megszervezi az orvosi látogatást. Ő gondoskodik a gyógyszerellátásukról. Recepteket irat, kiveszi a gyógyszertárból az orvosságokat, és házhoz viszi. A krónikus betegek gyógyszerének kifizetését mi álljuk.

Négy településen otthongondozást végzünk. Heti két alkalommal biztosítjuk a lakástakarítást és ruhamosást. Amit háztól elszállítunk és visszavisszünk. Orvosi segédeszközökkel is segítünk. A betegek ingyenes pelenkát kérhetnek, járókát, egyszerű- és elektromos kerekesszéket.

A helyi iskolában és óvodában bérmentesen meleg ebédet kapnak a gyermekek. Ebben a nagyobb nyugdíjasok is részesedhetnek. Ők ezért az ellátásért a nyugdíjuk 10%-át kell befizessék.

–  Miből fedezik a kiadásokat?

– A költségek 70%-át egy holland segélyszervezet, az SLB (Stichting Lele Barátai) Alapítvány állja. A fennmaradó részt helyi felajánlásokból fedezzük. A Szatmár Megyei Tanács négy alkalmazott fizetését finanszírozza. Ezt még a régi megyei tanácselnök, Csehi Árpád idejétől sikerült megoldani.

–  Szándékukban áll-e továbbterjeszkedni?

– Igen, szeretnénk kiterjeszteni ezt a diakóniai munkát Dobra,  Alsószopor, Szekeres, Ákos, Krasznamihályfalva és Érszakácsi térségébe is.

Bejegyzés: Sebestyén

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük